Софийски районен съд реши, че употреба на устройства за нагряване на

...
Софийски районен съд реши, че употреба на устройства за нагряване на
Коментари Харесай

Съдът разреши да се пуши в ресторанти, но само бездимни устройства

Софийски областен съд реши, че приложимост на устройства за нагряване на тютюн (бездимни устройства) не е тютюнопушене и не съставлява нарушаване на възбраната за тютюнопушене.  Решението е от 13 ноември 2023 година, написа. 
Прочетете още
Повод за становището е санкция от страна на СРЗИ в размер на 500 лева поради потребление на устройствата в закрито пространство на известно столично заведение. 

Съдът установи, че действието не съставлява административно нарушаване:  " Законодателят е въвел само възбрана за тютюнопушенето в закритите публични места, а не използването на тютюн изобщо. Съдът намира, че използването на посечените устройства и открити от проверяващите бездимни тютюневи произведения не попадат в приложното поле на възбраната и допускането на тяхната приложимост на закрити публични места не е нарушаване на посочената наредба. "

Преди два дни от Българската асоциация на заведенията излязоха с позиция за решението на СРС. Председателят на сдружението Ричард Алибегов също разяснява мнението пред novini.bg.

" Много съм благополучен от решението на съда. Още първоначално, когато излязоха тези устройства, изискахме от вносителите да проучим данни дали имат същите функционалности като цигарите. Интересуваше ни съответно дали, в случай че вие сте непушачи и сте в едно помещение с човек, димящ такова устройство, има вреди като при естествена цигара. Категорични проучвания демонстрират, че двата типа цигари нямат нищо общо като щета на близките. Призоваваме РЗИ да се съобрази с това решение ",
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР